Moczka na Święta Bożego Narodzenia

Moi drodzy, już za kilka dni siądziemy do wigilijnych stołów. W końcu więc pora na jakiś przepis bożonarodzeniowy. Chyba jedną z najbardziej wyróżniających się kuchni w Polsce jest kuchnia śląska. Wiele z potraw przygotowywanych na Śląsku jest zupełnie nie znanych w innych regionach, a nawet jeśli ktoś słyszał ich nazwę to nie bardzo ma pojęcie co to właściwie jest. Na Święta najczęściej spotykanymi deserami na Śląsku są moczka i makówki.

Jak robi się moczkę? Potrzebujemy ½ kg piernika, ½ kostki masła, słoik kompotu śliwkowego, słoik kompotu agrestowego, słoik kompotu truskawkowego, 20 dag suszonych śliwek, bakalie (rodzynki, orzechy, migdały), ½ czekolady deserowej, szklankę czerwonego wina (aby było zupełnie po śląsku możecie wziąć wino cieszyńskie z Mnicha), łyżeczkę cynamonu, szczyptę soli, cukier do smaku i wodę.

Piernik moczymy w wodzie. Dodajemy kompoty, bakalie i gotujemy. W osobnym naczyniu gotujemy suszone śliwki i dołączamy je do gotującej się masy piernikowej (po odceceniu), dodajemy pokruszoną czekoladę i wino. Na końcu dodajemy zasmażkę (roztopiony cukier z cynamonem). Wszystko dokładnie wymieszać.

W nadchodzące Święta życzę wam wszystkiego najlepszego, pięknej choinki ozdobionej wyjątkowymi ozdobami bożonarodzeniowymi, masy prezentów pod tą choinką i dużo uśmiechu i apetytu byście byli w stanie zjeść wszystko co pojawi się na wigilijnym stole.

Przepis pochodzi z książki: „Smaki kuchni raciborskiej – wczoraj i dziś”.

Możliwość komentowania jest wyłączona.