Jajka na Wielkanoc – cz. 2

Oto kilka kolejnych przepisów na pyszne nadziewane jajka na wielkanocny stół. Przygotowanie zaczynamy tak samo jak w poprzednim wpisie. Teraz bardziej sycące przepisy z mięsem.

Krabowe

Ucieramy żółtka z 1/4 filiżanki (60 ml) majonezu, łyżką posiekanej bazylii lub natki pietruszki, łyżeczką gruboziarnistej musztardy i sokiem z pół cytryny. Wymieszaj z 250 g mięsa z krabów. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż do białek.

Z bagietką i wędzonym łososiem

Utrzyj żółtka z pół filiżanki serka kremowego, 1/4 filiżanki majonezu, 1 łyżeczką musztardy dijon i 2 posiekanymi szalotkami. Wymieszaj ze 100g posiekanego wędzonego łososia. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż masę do białek, na wierzch połóż plasterek bagietki i jeszcze trochę wędzonego łososia.

Z wędzonym pstrągiem

Utrzyj żółtka z 1/4 filiżanki majonezu i śmietanki, 2 łyżeczkami gruboziarnistej musztardy i 2 łyżeczkami posiekanego koperku oraz sokiem z pół cytryny. Wymieszaj ze 180 g płatków wędzonego pstrąga. Posól. Nałóż masę do białek i udekoruj z wierzchu siekanym koperkiem.

Z kurczakiem

Zmiksuj żółtka z filiżanką (ok. 240 ml) rozdrobnionego gotowanego kurczaka (np. piersi), filiżanką posiekanego selera naciowego i filiżanką tartej marchewki oraz 2 łyżeczkami mieszanki ziołowej (np. zioła prowansalskie). Dodaj 1/3 filiżanki majonezu, posól, popieprz i znowu zmiksuj. Masę nakładaj do białek. Na wierzch można jeszcze położyć plasterek opieczonej bagietki, plasterek smażonego bekonu i połówkę pomidorka koktajlowego (ale wtedy trzeba je przebić wykałaczką).

Z tuńczykiem

Ucieramy żółtka z pół filiżanki majonezu i 2 łyżeczkami musztardy dijon. Solimy i pieprzymy. Całość mieszamy z puszką osączonego tuńczyka sałatkowego (ok. 150 g) i po ¼ filiżanki: startego selera, koperku i natki pietruszki. Nakładamy do białek. Można udekorować listkami selera naciowego.

Możliwość komentowania jest wyłączona.