Jajka na Wielkanoc – cz. 1

Zbliża się Wielkanoc dlatego pora na kilka przepisów wielkanocnych. Na początek to co z Wielkanocą kojarzy się najbardziej czyli jajka. Będą to jajka nadziewane.

Ugotuj 12 jajek na twardo (około 10 minut od wrzucenia do wrzątku). Wodę można posolić. Jajka przekrój na połówki i wydrąż żółtka.

Klasyczne

Utrzyj pół filiżanki (ok. 120 ml) majonezu z żółtkami. Dodaj 1 łyżeczkę przyprawy (typu vegeta), 2 łyżeczki musztardy dijon. Popieprz i posól. Nakładaj do wydrążonych białek i posyp papryką.

Kiełbasiano-serowe

Utrzyj żółtka z 1/4 filiżanki (ok. 60 ml) majonezu i 1/4 filiżanki startego żółtego sera. Dopraw solą i ostrym sosem. Nakładź do wydrążonych białek. Na wierzch nałóż rozdrobnioną, podsmażoną kiełbasę i pokrojony szczypiorek.

Pepperoni Pizza

Utrzyj żółtka z 1/3 filiżanki (ok. 75 ml) majonezu, rozdrobnionym serem mozarella, 1/4 filiżanki pokrojonych pomidorów i 2 łyżeczkami pokrojonej bazylii. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż do wydrążonych białek. Na wierzch połóż pokrojone pepperoni.

Z gotowaną wieprzowiną

Utrzyj żółtka z 1/4 filiżanki majonezu i 2 łyżkami sosu barbecue. Nałóż pokrojone kawałki mięsa do środka białek i nałóż na wierzch masę z utartego żółtka i łyżeczkę sałatki typu coleslaw.

Zielone jajka z szynką

Wrzuć do blendera żółtka, 1/3 filiżanki majonezu, po 1/4 filiżanki natki pietruszki i poszatkowanej cebulki i 2 łyżki kaparów. Zmiksuj. Nałóż masę do wydrążonych białek, na wierzch połóż plasterki szynki.

c.d.n.

One Response to “Jajka na Wielkanoc – cz. 1”

  1. […] przepisów na pyszne nadziewane jajka na wielkanocny stół. Przygotowanie zaczynamy tak samo jak w poprzednim wpisie. Teraz bardziej sycące przepisy z […]