Makaron penne (rurki) z pomidorami i serem typu feta

To danie zrobiłem wczoraj na obiad. Bardzo proste i smaczne. Zacznij od rozgrzania piekarnika do około 190-200 stopni. Weź około 60-70 deko pomidorów (jakie masz pod ręką), włóż do naczynia żaroodpornego i zalej paroma łyżkami oliwy (może być czosnkowa, ja miałem pod ręką zwykłą). Jeśli sparzysz je wcześniej wrzątkiem i zdejmiesz skórkę to nie będziesz musiał jej wygrzebywać na końcu. Pomidory posyp solą i pieprzem, ja dodałem jeszcze trochę ziół do smaku – oregano i tymianek (suszone, ale możesz też pewnie dać świeże jeśli masz pod ręką). Wstaw to do piekarnika na jakieś pół godziny aż się upieką (ja nie przykrywałem naczynia pokrywką).
W tym czasie ugotuj makaron (penne – rurki) w osolonej wodzie (wg przepisu na opakowaniu), na 2 osoby wystarczy 2/3 półkilowej paczki.
W międzyczasie pokrój w kostkę około 200 gramowe opakowanie sera typu feta – ja wziąłem serek bałkański z Lidla, nie przykleja się do noża przy krojeniu.
Kiedy pomidory się upieką i będą miękkie pognieć je. Makaron po ugotowaniu odcedź i wrzuć z powrotem do garnka, dodaj pomidory, ser, wymieszaj i możesz podawać. Smacznego 🙂

makaron z serem feta i pomidorami

Możliwość komentowania jest wyłączona.