Kwaśny gulasz z papryką

No to jeszcze coś z baraniny…

Potrzebujemy: 60-70 dkg mięsa z łopatki lub karku, 1 szklanka wody, 1/4 szklanki 10% octu, sól, łyżka mąki, łyżka tłuszczu, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, łyżka koncentratu pomidorowego lub 3/4 szklanki przecieru z pomidorów, mielona papryka, pieprz, zielenina.

Zabieramy się pracy.
Zagotować wodę, dodać ocet, i wrzątkiem sparzyć mięso przeznaczone na gulasz, odstawić na godzinę, a następnie osączyć z zalewy i pokrajać w kostkę. Mięso po pokrajaniu osoiić, oprószyć pieprzem i mąką, obrumienić na tłuszczu. Dodać cebulę, czosnek, podlać niewielką ilością kwaśnej zalewy i dusić przy powolnym wrzeniu pod przykryciem do miękkości. Do miękkiego mięsa dodać przecier lub koncentrat pomidorowy, przyprawić papryką do smaku. Gulasz można jeszcze nieco zagęścić mąką dodając łyżeczkę mąki rozmieszaną z 2-3 łyżkami mleka lub śmietany, ale może zostać również nie podprawiony. Podawać z makaronem lub z kaszą czy kopytkami z dodatkiem surówki lub gorącej potrawy z warzyw.

Możliwość komentowania jest wyłączona.