Szaszłyki z baraniny

  • 80 dkg mięsa z udźca
  • kawałek słoniny
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • 4-5 metalowych szpadek lub cienkich patyczków
  • tłuszcz do smażenia

Mięso z najdelikatniejszej części udżca obrać dokładnie z błon i nadmiaru tłuszczu. Pokrajać je wielkości 4 na 4 na 1,5 cm. Każdy kawałek lekko spłaszczyć pobijając go młotkiem do mięsa. Słoninę pokrajać na cienkie plasterki wielkości kawałków mięsa. Cebulę pokrajać w dość cienkie krążki. Mięso i słoninę oprószyć solą roztartą z czosnkiem, rękami wygnieść. Nabijać na szpadki lub patyczki po kawałku mięsa na przemian z krążkiem cebuli i plasterkami słoniny. Tak przygotowane szaszłyki kłaść do smażenia na rozgrzany na patelni tłuszcz, smażyć obracając ze wszystkich stron. Podawać szaszłyki razem ze szpadkami czy patyczkami ułożone na wygrzanym półmisku z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko lub kaszy jęczmiennej czy ziemniaków i dowolnie dobranej potrawy z warzyw.

Możliwość komentowania jest wyłączona.