Kotlety mielone z baraniny

  • 50 dkg mięsa z łopatki lub karkówki
  • bułka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • tłuszcz do smażenia

Mięso oczyszczone z nadmiaru tłuszczu i widocznych błon skręcić w maszynce najpierw z dość grubym sitkiem. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrajaną cebulę i drugi raz zemleć wkładając sitko do maszynki z mniejszymi otworami. Do masy dodać posiekany drobno czosnek, sól, odrobinę pieprzu do smaku, wyrobić. Wyrobione mięso podzielić na 5-6 jednakowej wielkości porcji, uformować podłużne kotlety, otoczyć je w tartej bułce. Kłaść do smażenia na rozgrzany tłuszcz, smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety przykryć, pozostawić na bardzo małym ogniu dla dogrzania w środki, jeszcze na kilka minut. Podawać ziemniakami z marchewką lub marchwią po mazursku.

Możliwość komentowania jest wyłączona.