Kotlety baranie panierowane

80 dkg mięsa z udżca lub 1 kg górki, sól, 2 ząbki czosnku, łyżeczka mąki, jałko, 2 łyżki tartej bułki, tłuszcz do smażenia.

Umyty kawałek mięsa z udźca obrać ostrym nożem z widocznych błon, nadmiaru tłuszczu, pokrajać w poprzek włókien na niezbyt grube kawałki. Mięso z górki przygotować jak podano w poprzednim przepisie. Każdy kotlet rozbić młotkiem do mięsa zwilżanym wodą, natrzeć solą z czosnkiem, oprószyć odrobiną pieprzu, odłożyć. Kotlety na krótko przed podaniem oprószyć mąką, umaczać w rozbitym jajku i w tartej bułce, którą na deseczce jeszcze lekko na każdym kotlecie przycisnąć ręką. Smażyć kotlety na dość mocno rozgrzanym tłuszczu przed samym podaniem. Podawać w ziemniakami i buraczkami lub z kapustą za-smażaną czy parzybrodą.

Możliwość komentowania jest wyłączona.