Kotlety baranie

1 kg górki baraniej, 2 ząbki czosnku, łyżeczka mąki, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.

Z umytej górki baraniej oddzielić starannie mięso od kości kręgosłupa, a następnie piłką odciąć kości kręgów, pozostawiając przy mięsie tylko cienkie kostki żebrowe. Pokrajać w poprzek mięso na kotlety, a jeżeli mięso obrośnięte jest zbyt grubą warstwą tłuszczu, należy go ostrym nożem od mięsa oddzielić i wykorzystać, np. do gotowania kapusty. Pokrajane kotlety rozbić ostrożnie młotkiem od mięsa maczanym w wodzie. Natrzeć każdy kotlet z obu stron czosnkiem roztartym z solą, złożyć z powrotem mięso w całość, ułożyć na talerzyku, przykryć drugim i pozostawić co najmniej na 1 godzinę. Następnie oprószyć je mąką. Kłaść kotlety do smażenia na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Kotlety baranie smaży się krótko, mogą być nawet podawane po angielsku, czyli lekko niedosmażone. Na każdy kotlet można już po usmażeniu położyć po maleńkim kawałeczku masła. Podawać z ziemniakami i duszoną czerwoną kapustą lub z buraczkami.

Możliwość komentowania jest wyłączona.