Baranina gotowana z kminkiem

Składniki:
  • 60-80 dkg baraniny z mostka, nerkówki lub łopatki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki nasion kminku,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • kawałek kapusty,
  • pół szklanki śmietany,
  • łyżka mąki,
  • sól.

Przygotowanie:

Czosnek drobno posiekać, rozetrzeć z odrobiną soli i tą mieszaniną natrzeć mięso, odłożyć na co najmniej godzinę. Następnie włożyć mięso do około 1 litra wrzącej wody, gotować przy bardzo powolnym wrzeniu, nie gwałtownie. Do wpółmiękkiego mięsa dodać obrane i pokrajane warzywa oraz nasiona kminku, osolić do smaku. Ugotować mięso do miękkości bez dolewania wody. Miękkie mięso wyjąc, pokrajać, w poprzek włókien na porcje, oddzielić kości. Warzywa z wywarem podprawić mąką wymieszaną ze śmietaną, zagotować, włożyć do sosu mięso i jeszcze podgrzać. Podawać tak sporządzoną baraninę z ziemniakami lub pyzami czy kopytkami i z dodatkiem surówki, np. z marchwi i chrzanu.

Możliwość komentowania jest wyłączona.