Ziemniaki nadziewane mięsem

Składniki:

12 ziemniaków okrągłych średniej wielkości (około 1 kg), 2 dkg tłuszczu, 1 jajko, sół, pieprz

 Nadzienie: 30 dkg mięsa bez kości (wieprzowina, baranina, wołowina), 5 dkg czerstwej bułki, 5 dkg cebuli

Sos: 1/8 l śmietany, 2 dkg mąki, sól, maggi, 1 łyżka zielonej siekanej pietruszki

Ziemniaki ugotowane na pół miękko w skórce odcedzić, obrać ze skórki, przyciąć z jednej strony, aby je można było postawić.

Przyrządzić nadzienie z mięsem: bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Cebulę pokrajać w krążki, zrumienić na 2 dkg tłuszczu. Mięso opłukać, przepuścić przez maszynkę z bułką i cebulą. Dodać sół, pieprz, jajko, utrzeć starannie.

Ziemniaki wydrążyć łyżeczką do drążenia i nałożyć nadzieniem z mięsa. Ułożyć na brytfannie lub w płaskim szerokim rondlu w jednej warstwie, Dodać trochę wody, włożyć do piekarnika i zapiekać. Wyparowaną wodęuzupełniać. Gdy ziemniaki są miękkie zalaż osoloną śmietaną, zmieszaną z mąką, dodając do smaku maggi. Zapiekać chwilę. Wyłożyć na okrągły półmisek, oblać sosem śmietanowym, posypać zieloną, siekaną pietruszką. Podawać z surówką z kapusty kiszonej lub inną.

Możliwość komentowania jest wyłączona.