Bułeczki maślane

Składniki:

  • 3 dkg drożdży
  • około 1/4 l słodkiej śmietanki
  • 6 dkg cukru
  • 5 dkg masła
  • 3-4 żółtka
  • 50 dkg mąki
  • skórka cytrynowa, sól, tłuszcz do smarowania formy, 1/2 jaja do smarowania ciasta

Kruszonka: 5 dkg mąki, 5 dkg cukru, 5 dkg masła

Przyrządzić ciasto drożdżowe:

Mąkę przesiać do miski, zagrzać. Zarobić rozczyn. Drożdże rozetrzeć w garnuszku z cukrem, dodać mleko, 25 dag mąki, starannie wymieszać. Pozostawić przykryty w ciepłym miejscu. Żółtka, jaja rozetrzeć z cukrem na pulchną masę. Tłuszcz stopić. Gdy rozczyn wyrośnie o 100% wlać do miski z mąką, garnuszek z rozczynu popłukać resztą mleka, które wlać również do mąki, zasolić, wyrobić ciasto. Wyrabiać ręką bardzo starannie, dokładnie mieszając wszystkie składniki i wybijając ciasto tak, aby jak najwięcej weszło powietrza. Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię i wiele pęcherzyków powietrza, odstaje od ręki i naczynia wlewać stopniowo tłuszcz ciągle wyrabiając, dodać skórkę cytrynową. Po dokładnym wymieszaniu z tłuszczem zakończyć wyrabianie.

Kruszonka: masło z mąką posiekać, dodać cukier, rękami na stolnicy rozetrzeć i połączyć składniki razem.

Posmarować szeroką prostokątną blachę tłuszczem. Oprószyć mąką. Z wyrobionego ciasta formować od razu małe okrągłe bułeczki, układać na blasze i zostawić w ciepłym miejscu aby wyrosły. Gdy zwiększą swą objętość o 100% posmarować rozmąconym jajkiem i na środku każdej bułeczki kłaść po trochę pokruszonej kruszonki, lekko przyciskając aby trzymała się dobrze ciasta. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor 20-25 minut. Z porcji tej otzrymuje się około 20 bułeczek.

Możliwość komentowania jest wyłączona.